Specialisaties

Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut.

Bekijk Specialisaties »

Beweegprogramma’s

Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut.

Bekijk Beweegprogramma’s »

Achillespeesontsteking (tendinopathie)

Wat is een tendinopathie?

Tendinopathie is een overbelasting van een pees.
Deze klachten komen zowel eenzijdig als gelijktijdig links en rechts voor. Goed herkenbaar van buiten is de drukgevoelige verdikking in het middelste deel van de achillespees. Het is de dikste en sterkste pees van ons lichaam. Echter na het dertigste levensjaar verdwijnt de doorbloeding in dat middelste gedeelte aanzienlijk. Deze plek is het meest vatbaar voor overbelasting. Vooral runners en voetballers kunnen er over mee praten.

Diagnostiek:

De mate van aandoening van de pees wordt vastgesteld middels echografie.

Behandeling:

Aanvankelijk wordt shockwave behandeling toegepast.

Wat andere gangbare therapieën niet kunnen, dat kan shockwave wel! Shockwave bereikt met zijn intensieve trillingen het inwendige van de pees, waar de schade ook hersteld moet worden. Gecombineerd met een uitgekiend oefen programma kunnen wij hopeloze sporters weer hun favoriete sport laten beoefenen. Maar een ding is zeker: ‘uw klacht is in de meeste gevallen geleidelijk ontstaan en zal ook weer met gediscplineerde inspanning van uw kant en met shockwave geleidelijk weer geheel herstellen

- We kijken naar de oorzaak van de tendinopathie: is het overbelasting, slecht schoeisel, … In functie van de diagnose stellen we een revalidatieprogramma op.

- Een pees is gemaakt om trekkracht van de spieren te ondergaan. Daarom is het best excentrisch te werken.

- De functionele oefeningen houden dus rekening met de oorzaak van de tendinopathie en wordt bijgestuurd naargelang de vordering van de revalidatie.

- Tijdens de revalidatie bouwen we al blessurepreventie in. Om die reden geven we ook een programma mee voor nazorg.

Artrose

Wat is artrose?

In gewrichten zit kraakbeen wat er voor zorgt dat de botten soepel over elkaar heen kunnen bewegen. Bij artrose (ook wel slijtage genoemd) wordt het kraakbeen dunner en kan op sommige plaatsen geheel verdwijnen. Hierdoor ontstaat bot op bot contact. Als gevolg hiervan kan een gewricht ontstoken raken met pijn, zwelling, en bewegingbeperkingen tot gevolg.

Diagnostiek:
röntgenfoto en/of echografie

Behandeling:

Als gevolg van de pijn en stijfheid heeft u de neiging minder te gaan bewegen. Beweging zorgt er echter voor dat de gewrichtsvloeistof voedingstoffen naar het kraakbeen kan vervoeren waardoor dit in een betere conditie blijft. Ook zorgt je door voldoende beweging en oefeningen er voor dat je spieren sterkt blijven waardoor er minder druk op de gewrichten komt. Hierdoor kun je voorkomen dat klachten verergeren. Oefentherapie, een actieve leefstijl en een gezond lichaamsgewicht kunnen de symptomen van artrose verminderen en bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.

Bij ernstige knieslijtage is het gewrichtskraakbeen vaak zo ernstig beschadigd dat de beweeglijkheid van de knie en de pijn alleen verminderd kan worden door middel van een knieprothese.

Aspecifieke rugklachten

Wat zijn a-specifieke rugklachten?

Bij a-specifieke lage rugklachten wordt pijn ervaren in het gebied tussen de onderste ribben en de bilplooien.

Behandeling

Te vaak wordt lokaal en symptomatisch gewerkt. Havermans Paramedisch Centrum werkt in de diepte en wil een oplossing op lange termijn. We doen niet aan eerste-lijnshulp maar willen klanten genezen:
We zoeken naar de oorzaak van de rugklachten en werken structureel middels een rugmeting met de spinal Mouse.

- We gaan preventief tewerk om hervallen te vermijden

- De revalidatie bestaat voornamelijk uit oefeningen die de buikspieren en de rugspieren verstevigen met een blijvend resultaat.

- We stellen geen gestandaardiseerde oefeningen op. We werken echt in de diepte en houden rekening met de pijn die de klant ervaart.

- De klant wordt begeleid door de persoonlijke therapeut. Die zorgt ervoor dat de oefeningen correct worden uitgevoerd (het verschil zit hem vaak net in de details) en dat de revalidatie wordt bijgestuurd wanneer nodig.

Bekkeninstabiliteit

Wat is bekkeninstabiliteit?
De bekkenring is erg belangrijk bij het overbrengen van krachten tussen de romp en de benen. De ring wordt gevormd door verschillende botdelen en gewrichten. Wanneer de banden verslappen worden de gewrichten soepeler. Er kan instabiliteit in de gewrichten ontstaan en dit kan klachten veroorzaken. Dit noemen we bekkeninstabiliteit.

Bekkeninstabiliteit wordt vaak gezien onder zwangere vrouwen of vrouwen die kortgeleden bevallen zijn.

Behandeling:
De behandeling kan bestaan uit het gebruik van een bekkenband, training van de spieren die het bekken stabiliseren. Ook is een goede balans tussen rust en activiteit erg belangrijk.

Breuken ( fracturen)van de schouder

Vaak voorkomende schouderbreuken:

- Sleutelbeen

- Schouderblad

- Humeruskop

Revalidatie van breuken

We starten de revalidatie met oefeningen om de schouder, arm of been terug soepel en functioneel te maken. Het tijdstip waarop hiermee gestart kan worden hangt af van het type breuk en van de ingreep.

- We starten de therapie vaak met lichte oefeningen om de stabiliteit te verhogen.

- Vervolgens schakelen we over op krachtoefeningen.

- We stellen bovendien een oefentherapie op met functionele oefeningen: oefeningen aangepast aan frequente bewegingen voor de klant, omwille van de sport die de klant beoefent of het beroep dat hij of zij uitvoert.

- Deze oefentherapie op maat geeft een grotere garantie op snellere revalidatie, het sneller bereiken van het prestatieniveau voor de blessure en het vermijden van hervallen in de blessure.

Carpaaltunnelsyndroom


Bij het carpale tunnel syndroom wordt de middelste handzenuw ( nervus medianus) , die vanuit de onderarm de hand binnenloopt, ingeklemd ter hoogte van het polsgewricht. Dit veroorzaakt pijn, tintelingen of een doof gevoel in de vingers en de handpalm.

Het carpale tunnel syndroom wordt vaker gezien bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Daarnaast hebben vrouwen, zwangere vrouwen en mensen met reuma of overgewicht een verhoogde kans op het ontwikkelen van het klachtenbeeld.

Behandeling:

- Medical taping

- Spalkbehandeling

- Injectie met ontstekingsremmers

- Operatie

Etalagebenen


Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen is een aandoening van de bloedvaten. Het staat ook wel bekend als “arteriële claudicatio intermittens”. De patient klaagt over pijn in de benen die optreedt tijdens het lopen. Door even te stoppen met lopen verdwijnen de klachten, maar zodra er weer gestart wordt, beginnen de klachten na een zelfde loopafstand weer opnieuw.

Hoe ontstaat het?

Tijdens het lopen hebben de spieren zuurstof nodig. Zuurstof wordt aangevoerd via de bloedvaten (slagaders). Bij claudicatio intermittens zijn de bloedvaten van het been door aderverkalking vernauwd. Er komt dan te weinig bloed doorheen om de spieren voldoende van zuurstof te kunnen voorzien. Door stil te staan hebben de spieren minder zuurstof nodig en krijgt de bloedsomloop de kans het zuurstoftekort aan te vullen. Daardoor verdwijnen de klachten. Als iemand sneller loopt, wind tegen heeft of tegen een heuvel oploopt, ontstaan de klachten eerder omdat er dan meer zuurstof wordt gebruikt. Ook bij lage temperatuur zijn er sneller klachten omdat de bloedvaten door de kou iets samentrekken.

Diagnostiek:

De diagnose wordt gesteld door de huisarts of vaatchirurg.

Behandeling:

De fysiotherapeutische behandeling bestaat ui t looptraining gedurende minimaal 3 maanden. Dit levert in bijna alle gevallen een toename van de pijnvrije loopafstand op.

Omdat nicotine de conditie van de bloedvaten ernstig benadeelt, is stoppen met roken zeer gewenst. Na het stoppen wordt de loopafstand merkbaar langer.

Frozen shoulder


Wat is een Frozen Shoulder?

Frozen shoulder (letterlijk: bevroren schouder): sterk verminderde bewegingsmogelijkheid van het schoudergewricht door verminderde elasticiteit van het gewrichtskapsel.

Behandeling

Havermans Paramedisch Centrum zal in een eerste fase werken aan het herwinnen van de beweeglijkheid van de schouder.

Afhankelijk hoe snel de revalidatie evolueert, schakelen we over op krachtoefeningen.

We stellen bovendien een oefentherapie op met functionele oefeningen: oefeningen aangepast aan de oorzaak van de frozen shoulder. Deze oefentherapie op maat geeft een grotere garantie op snellere revalidatie, het sneller bereiken van het prestatieniveau voor de blessure en het vermijden van hervallen in de blessure.

Elke klant krijgt een nazorgprogramma voor na de revalidatie

Golfelleboog


Wat is een golfelleboog?

De epicondylitis medialis of beter bekend als de golfelleboog wordt gekenmerkt door pijn aan de binnenzijde van de elleboog uitstralend naar de onderarm. De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de peesaanhechting van de pezen die maken dat u de hand en pols naar beneden kan kunt buigen en een vuist kunt maken. Het ontstaan van een golfelleboog hoeft niet door golfen te komen.

De pijnklachten treden bijvoorbeeld op bij het dragen van een tas of koffer, het slaan van de tennisbal met de forehand, het afslaan van een golfbal, etc..

Diagnostiek: middels echografie

Behandeling van de golfelleboog

Aanvankelijk wordt shockwave behandeling toegepast
Net zoals bij de tenniselleboog gaan we enerzijds excentrisch trainen op de pezen, wat wil zeggen dat we door gerichte oefeningen de structuur van de pezen opnieuw optimaal proberen te krijgen.

Anderzijds gaan we met functionele oefeningen de vaak uitgevoerde bewegingen opnieuw mogelijk maken zonder pijn. Vaak geven we ook advies hoe een bepaalde beweging beter kan uitgevoerd worden. Bij topsporters bekijken we zelfs samen met de omgeving van de sporter hoe een bepaalde beweging kan of moet bijgestuurd worden om eventueel hervallen te vermijden

Hamstrings


Wat is een hamstring?

Er zijn 3 spieren die samen de hamstrings worden genoemd. De eerste 2 spieren lopen vanaf de zitbeenknobbel naar de binnenkant van de knie, terwijl de biceps juist naar de buitenkant van de knie loopt. Bij een hamstringblessure is dus een van deze drie spieren beschadigd, de meest voorkomende oorzaak is een verrekking of scheuring van deze spieren.

Diagnostiek:

De grootte, de gradatie en de plaats van de blessure wordt vastgesteld middels echografie.

Behandeling:

We werken eerst op de mobiliteit van de spier: proberen de beweeglijkheid van de spier te verbeteren: een eerste fase van relatieve rust en medical taping.

We stellen een programma op met oefeningen geïntegreerd in een hele spiergroep. De oefeningen houden rekening met de pijn die de patient voelt.

We combineren mobiliserende oefeningen met krachtoefeningen en functionele oefeningen . We kijken naar het nivo van de patient voor de blessure, de beoefende sport, de oorzaak van de spierscheur en gaan de oefeningen daarop toespitsen

Hernia


Wat is een hernia?

Een hernia is de uitstulping van een orgaan of weefsel uit de lichaamsholte waar het normaliter in ligt. Er bestaan verschillende hernia’s. De meest voorkomende ontwikkelen zich in de onderbuik, als een zwakte van de buikwand evolueert tot een “defect” waar de uitstulping optreedt. Zie liesbreuk en navelbreuk.

De bekendste is de hernia in de tussenwervelschijf, waarbij deze een uitstulping vertoont die de zenuwen afknelt, waarbij uitstraling in de benen of de armen optreedt.

Behandeling:

Bij de revalidatie van een hernia, wordt te vaak lokaal en symptomatisch gewerkt. Havermans Paramedisch Centrum wil een oplossing op lange termijn:

- We zoeken naar de oorzaak van de hernia en werken structureel , middels een rugmeting met de spinal Mouse.

- We gaan preventief tewerk om hervallen te vermijden

- De revalidatie bestaat voornamelijk uit oefeningen die de buikspieren en de rugspieren verstevigen met een blijvend resultaat.

- We stellen geen gestandardiseerde oefeningen op. We werken echt in de diepte en houden rekening met de pijn die de klant ervaart.

- De klant wordt begeleid door de persoonlijke therapeut. Die zorgt ervoor dat de oefeningen correct worden uitgevoerd (het verschil zit hem vaak net in de details) en dat de revalidatie wordt bijgestuurd wanneer nodig.

- De therapie gaat tevens gepaard met adviezen over hoe de patiënt in het vervolg het beste met zijn rug om kan gaan. Dit houdt in dat de patiënt advies krijgt over de manier van zitten, staan, tillen en hoe hij of zij zo goed en verantwoord mogelijk zijn werk kan uitvoeren.

- Afhankelijk van de ernst van de hernia kan de behandelende arts eventueel een operatie voorstellen. Ook na een operatie aan de hernia is revalidatie noodzakelijk.

Hielspoor ( fasciitis plantaris)


Wat is een hielspoor?

Bij een hielspoor, ook wel fasciïtis plantaris genoemd, is er een ontsteking aanwezig van de peesplaat onder de voet bij de aanhechting aan het hielbot.
Eigenlijk is een hielspoor het vergevorderde stadium van de peesplaatontsteking ( fasciitis plantaris) waarbij er uiteindelijk een benige uitwas aan de onderzijde van het hielbot ontstaan is, die overigens op zich vaak geen klachten geeft.
Oorzaak

De belangrijkste oorzaak van fasciitis plantaris is overbelasting door een continue overrekking van de peesplaat onder de voet, waarbij vaak sprake is van een reeds aanwezige platvoet of holvoet. Ook kan het veroorzaakt worden door het dragen van te harde zolen in de schoen. 
Een voet met een chronische peesblad ontsteking waarbij de pijn (‘hielspoor’) op het bot zit.

Diagnostiek:

De grootte, de gradatie en de plaats van de blessure wordt vastgesteld middels echografie.

Behandeling:

Afhankelijk van de actualiteit en de oorzaak van het ontstaan van fasciitis plantaris kunnen er verschillende behandelingen plaatsvinden zoals:

- Shockwave therapie: is standaard effektieve manier om van uw hielspoor af te komen !

- Massage / diepe dwarse fricties

- Verbetering spierfunctie (uithoudingsvermogen / kracht / coördinatie)

- Verbetering sporttechnieken (bijv. looptechniek)

- Rekken en stretchen (m.n. kuitmusculuatuur / hamstings)

- Voetorthesen

- Visco elastische inlegzooltjes

- Tapen

- Nachtspalk

- Injecties

- Aanpassing van schoeisel

- Aanpassen trainingsmethoden en intensiteit

Inklemming van schouderpezen

Wat is een inklemming van de pezen of impingement syndroom?

Wanneer de pezen van de schouder chronisch ingeklemd geraken tussen het dak van de schouder en de bovenarm, spreekt men van een impingement syndroom van de schouder. Dit veroorzaakt pijn in de bovenarm met een typisch pijnpatroon.

Diagnostiek middels echografie

Behandeling

- Havermans Paramedisch Centrum zal in een eerste fase werken aan het herwinnen van de beweeglijkheid van de schouder.

- Afhankelijk hoe snel de revalidatie evolueert, schakelen we over op krachtoefeningen. We stellen bovendien een oefentherapie op met functionele oefeningen: oefeningen aangepast aan de oorzaak van de inklemming van de pezen, frequente bewegingen voor de klant, omwille van de sport die de klant beoefent of het beroep dat hij of zij uitvoert.

- Deze oefentherapie op maat geeft een grotere garantie op snellere revalidatie, het sneller bereiken van het prestatieniveau voor de blessure en het vermijden van hervallen in de blessure.

- Elke klant krijgt een nazorgprogramma voor na de revalidatie

Jumpersknee ( springersknie)

Wat is een jumpersknee?

Bij een jumpersknee (ook wel ‘springersknie’ genoemd) is er sprake van kleine beschadigingen in het peesweefsel en dat komt door overbelasting. De aandoening komt regelmatig voor in takken van sport waarbij springen en explosieve acties veel voorkomen. Atletiek en basketbal zijn twee voorbeelden hiervan. De kniepees verbindt de knieschijf met het scheenbeen en is onderdeel van het strekmechanisme van de knie. Een jumpersknee ontstaat wanneer deze strekpees door veelvuldige sprongbelasting geïrriteerd en ontstoken raakt.


Diagnostiek:

De mate van aandoening van de pees wordt vastgesteld middels echografie.

Behandeling:

Aanvankelijk wordt shockwave behandeling toegepast
- We kijken eerst naar de oorzaak van de tendinopathie: is het overbelasting, slecht schoeisel, … In functie van de diagnose stellen we een revalidatieprogramma op.

- Een pees is gemaakt om trekkracht van de spieren te ondergaan. Daarom is het best excentrisch te werken.

- De functionele oefeningen houden dus rekening met de oorzaak van de tendinopathie en wordt bijgestuurd naargelang de vordering van de revalidatie.

- Tijdens de revalidatie bouwen we al blessurepreventie in. Om die reden geven we ook een programma mee voor nazorg.

Handartrose

In gewrichten zit kraakbeen wat er voor zorgt dat de botten soepel over elkaar heen kunnen bewegen. Bij artrose (ook wel slijtage
genoemd) wordt het kraakbeen dunner en kan op sommige plaatsen geheel verdwijnen. Hierdoor ontstaat bot op bot contact.
Als gevolg hiervan kan een gewricht ontstoken raken met pijn, zwelling, en bewegingbeperkingen met pijn,zwelling,
bewegingsbeperkingen tot gevolg.

Kraakbeen

Wat is een kraakbeenletsel?

Indien tijdens een artroscopische spoeling of kijkoperatie kraakbeenschade wordt vastgesteld, zal de arts dit steeds aan de patiënt meedelen en bespreken.

Men ziet kraakbeenschade of artrose vooral vanaf een leeftijd van 50 jaar, maar er doen zich ook vaak kraakbeenletsels voor bij jongeren, al dan niet veroorzaakt door het sporten. Soms kan het probleem ook optreden bij niet-actieve personen door een slechte aanleg van kraakbeen (genetische oorzaak).

Behandeling:

- Er wordt aandacht besteed aan het mobiliseren van de knie, het controleren van de pijn en het vergroten van de spierkracht.

- Over het algemeen geldt dat niet de snelheid van het revalidatieproces van primair belang is, maar dat de lange termijn effecten vaak beter tot zijn recht komen door langzaam maar zeker te revalideren.

- Zodra de belastbaarheid dit toelaat, begint men met actief belaste oefeningen, voornamelijk gericht op evenwicht en coördinatie. Hierbij worden de moeilijkheidsgraad en belasting geleidelijk opgevoerd. Het accent ligt op de progressieve opbouw van de belasting

Kruisband

Wat is een kruisbandletsel?

Een kruisbandletsel is een traumatisch letsel. We onderscheiden een voorste en een achterste kruisband. De kruisbanden liggen centraal in de knie en kruisen mekaar. De voorste kruisband loopt van achter naar voor en stabiliseert de beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar voor. De achterste kruisband loopt van voor naar achter en stabiliseert de beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar achter. Voorste kruisbandletsels zijn het meest frequent en zijn vaak sportletsels (voetbal, ski, basketbal, squash…)

We onderscheiden:

- Een verrekking=elongatie

- Een gedeeltelijke scheur=partiële ruptuur

- Een volledige scheur= totale ruptuur(=meest frequent voor de voorste kruisband!)
Bij kruisbandletsels zijn er ook frequent andere gewrichtsbandletsels (meest frequent de binnenste=mediale band) en meniscus of kraakbeenletsels aanwezig.

Behandeling en revalidatie:

Belangrijk na een kruisbandletsel is de mobiliteit van het gewricht.

- We combineren mobiliserende oefeningen met krachtoefeningen en functionele oefeningen. We kijken naar

- het niveau van de klant voor de blessure

- de beoefende sport

- de oorzaak van het kruisbandletsel
en gaan de oefeningen daarop toespitsen

Liesklachten

#

Wat zijn liesklachten?

Liespijn is een veel voorkomende klacht onder sporters. Het kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is letsel van de adductoren. Dit is een spiergroep die zich aan de binnenzijde van het bovenbeen bevindt.

De pees kan ontstoken zijn ( tendinitis), in kwaliteit en structuur achteruit gaan ( tendinose) of er kan een overrekking of scheur optreden ( ruptuur).

Diagnostiek:

De mate van aandoening van de pees wordt vastgesteld middels echografie.

Behandeling:

- We kijken eerst naar de oorzaak van de tendinopathie: is het overbelasting, beenlengteverschil, … In functie van de diagnose stellen we een revalidatieprogramma op.

- Een pees is gemaakt om trekkracht van de spieren te ondergaan. Daarom is het best excentrisch te werken.

- De functionele oefeningen houden dus rekening met de oorzaak van de tendinopathie en wordt bijgestuurd naargelang de vordering van de revalidatie.

- Tijdens de revalidatie bouwen we al blessurepreventie in. Om die reden geven we ook een programma mee voor nazorg.

Meniscus


Wat is een meniscus?

Elke gezonde mens heeft een buitenste en binnenste meniscus, die instaan voor de schokdemping in de knie. In de meniscus kan een traumatische (acute) of een degeneratieve (chronische) scheur ontstaan.

Behandeling:

- Belangrijk na een meniscusletsel is de mobiliteit van het gewricht.

- We combineren mobiliserende oefeningen met krachtoefeningen en functionele oefeningen. We kijken naar

- het niveau van de klant voor de blessure

- de beoefende sport

- de oorzaak van de meniscus
en gaan de oefeningen daarop toespitsen

Verrekking of scheur van de gewrichtsbanden van de enkel

Wat is een verrekking of scheur van de gewrichtsband?

Wanneer men de voet omslaat, dan kunnen de gewrichtsbanden rond het enkelgewricht uitrekken of zelfs scheuren. Dit noemt men een verstuiking of verzwikking.
Het is één van de meest voorkomende, acute letsels en kan reeds optreden bij een banaal afstappen van een trapje of een stoeprand. Een enkeldistorsie is ook de meest voorkomende sportblessure, o.m. in het voetbal en volleybal.

Meestal gaat de voet naar binnen en zakt men door de enkel naar buiten toe waarbij de buitenzijde van de gewrichtsbanden gekwetst wordt. Dit noemt men een inversietrauma. In meer zeldzame gevallen gebeurt het andersom. De voet slaat naar buiten en de enkel zakt naar binnen. Dit noemt men een eversietrauma.

Diagnostiek:

De grootte, de gradatie van de blessure wordt vastgesteld middels echografie.

Behandeling:

Aanvankelijk wordt de enkel getaped om de enkel relatieve rust te geven en eventueel ontlast middels krukken lopen.

Zodra de belastbaarheid dit toelaat, begint men met actief belastende oefeningen, voornamelijk gericht op evenwicht en coördinatie. Hierbij worden de moeilijkheidsgraad en belasting geleidelijk opgevoerd. Het accent ligt op de progressieve opbouw van de belasting.

Vooral bij sporters die hun enkels zwaar belasten (contactsporten zoals voetbal en basketbal, draaisporten zoals tennis en squash) gaan we intensief trainen met kracht- en functionele oefeningen.

Gescheurde achillespees

Wat is een gescheurde achillespees?

Een gescheurde achillespees, achillespeesscheur of achillespeesruptuur is een geheel of gedeeltelijke scheuring van de achillespees. Meestal voelt het moment van een dergelijke scheuring als een schop of klap tegen de kuit. De scheuring kan gebeuren tijdens belasting van de pees, maar kan ook bij relatief zeer kleine bewegingen (zoals rustig fietsen) plotseling ontstaan.

Bij volledige doorscheuring is de kuitspier niet meer verbonden met de voet. Dit kan getest worden door te knielen op een bank of stoel; de voet moet vrij in de ruimte hangen. Wanneer de achillespees intact is, zal de voet bewegen bij knijpen in de kuitspier. Bij een gescheurde achillespees blijft de voet stil hangen, wanneer er in de kuitspier geknepen wordt.

Diagnostiek: middels echografie en/of MRI

Deze blessure komt relatief veel voor bij mannen tussen de 30 en 50 jaar. Het treedt eerder op bij een verminderde algemene gezondheid, bijvoorbeeld als gevolg van diabetes mellitus en ernstig nierfalen

Behandeling: Operatie

Na de operatie word je in het gips of een brace gezet om de reconstructie te beschermen. Deze zal ongeveer zes weken blijven zitten.

De oefentherapie van de revalidatie heeft tot doel:

- mobiliteit te verbeteren

- de pees opnieuw sterker te maken met krachtoefeningen

- functioneel trainen op specifieke bewegingen

Herstel duurt 6 tot 9 maanden .

Spierscheur kuit of zweepslag (coup de fouet)


Wat is een zweepslag?

Zweepslag is het begrip dat in de volksmond gebruikt wordt voor een spierscheuring in de kuit. De kuit bestaat uit twee grote spieren: de oppervlakkige tweekoppige Musculus Gastrocnemius en de diepe Musculus Soleus.

Deze spieren komen laag in de kuit samen en hechten via de achillespees aan op het hielbeen van de voet. Ze duwen de voetzool naar beneden en hebben dus een functie bij het op de tenen staan en het afzetten van de voet zoals bij wandelen, lopen en springen. Bij een zweepslag ontstaat er met de afzet (met lopen of springen) plotseling een gevoel van een klap tegen de kuit. Er is een kleine of een grote scheur ontstaan in (meestal aan de binnenzijde) een deel van de kuitspier. Behalve de vezels van de spier scheuren er ook bloedvaten en lymfevaten welke zorgt voor zwelling en een blauwe verkleuring in het been.

Diagnostiek:

De grootte, de gradatie en de plaats van de blessure wordt vastgesteld middels echografie.

Behandeling:

We werken eerst op de mobiliteit van de spier: proberen de beweeglijkheid van de spier te verbeteren: een eerste fase van relatieve rust en medical taping.

We stellen een programma op met oefeningen geïntegreerd in een hele spiergroep. De oefeningen houden rekening met de pijn die de patient voelt.

We combineren mobiliserende oefeningen met krachtoefeningen en functionele oefeningen . We kijken naar het nivo van de patient voor de blessure, de beoefende sport, de oorzaak van de spierscheur en gaan de oefeningen daarop toespitsen

Nekhernia


Bij een nekhernia is er sprake van een uitpuiling van de discus of tussenwervelschijf naar achteren. Aan de achterkant van de nek lopen de zenuwwortels die naar de armen lopen. Druk op de zenuw ontstaat door de uitpuilende tussenwervelschijf of door zwelling als gevolg van de weefselschade. De druk irriteert de zenuw waardoor uitstralende pijn in de armen en schouders kan optreden evenals tintelingen en krachtsverlies. Een nekhernia nek is een onderdeel van het KANS / RSI syndroom.

Behandeling
Met name het buigen (flexie) van de nek geeft veel druk op de tussenwervelschijf. Langdurige buiging van de nek kan beter voorkomen worden. Indien je krachtverlies ervaart in de hand en/of arm, is het verstandig om direct contact op te nemen met de huisarts. Tevens de nekspieren masseren en het hoofd binnen de pijngrenzen blijven bewegen. Indien de klachten verergeren als gevolg van een verkeerde (werk)houding is het belangrijk dat je een nieuwe houding of werkwijze aanleert.

Nekpijn


Pijn in de nek kan verschillende oorzaken hebben. Acute nekklachten zijn vaak het gevolg van overbelasting van spieren en banden. Nekklachten die langer aanhouden 7 tot 12 weken of waarbij andere verschijnselen optreden zoals tintelingen, krachtsverlies of hevige uitstralende pijn in een of beide armen kunnen een andere oorzaak hebben. Mogelijk ligt de oorzaak dan in een nekhernia en/of bij ouderen in artrose van de nekwervels. Indien de nekpijn het gevolg is van een trauma kan ook gedacht worden aan een whiplash. Pijn in de nek is een onderdeel van het KANS / RSI syndroom.

Pijn rondom of achter de knieschijf

Wat is pijn rondom of achter de knieschijf ?

De knieschijf (of patella) ligt bovenop de knie en is met een sterke pees verbonden aan het onderbeen. De bovenkant is de
knieschijf verbonden met de bovenbeenspier, de quadriceps. De onderzijde van de knieschijf is bedekt met kraakbeen welke bij
het buigen en het strekken van de knie zorgt voor een glijding over het boven- en het onderbeen. Bij een patella femoraal
pijnsyndroom of ook wel retropatellaire chondropathie is het kraakbeen achter de knieschijfgeïrriteerd.

Behandeling:

Het is belangrijk te weten dat de pijn vervelend is ,m aar verder onschuldig..In eerste instantie is het van belang de oorzaak van de klachten te achterhalen zodat deze eerst weggenomen kan worden ( standsafwijking van de knieen of/of enkels, verkorte spieren, krachtverlies van de spieren rondom de knieschijf)
Vervolgens kunnen relatieve rust en oefentherapie ( krachtoefeningen vastus medialis en functionele oefeningen van het aangedane been) de klacht verhelpen.

Slijmbeursontsteking ( laterale heuppijn ,trochanter major syndroom)


Wat is laterale heuppijn?

Pijn aan de buitenkant van de heup die optreedt tijdens het lopen wordt het meest gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd en ouder.

De pijn wordt veroorzaakt door beschadigde of geirriteerde structuren die over of langs de harde knobbel die zich aan de buitenzijde van de heup ( is de trochanter major) heen bewegen.

Diagnostiek:

De mate van aandoening van de structuren wordt vastgesteld middels echografie.

Behandeling:

- We kijken eerst naar de oorzaak van de beschadigde of geïrriteerde structuren: is het overbelasting, beenlengteverschil, … In functie van de diagnose stellen we een revalidatieprogramma op.

- Een pees is gemaakt om trekkracht van de spieren te ondergaan. Daarom is het best excentrisch te werken.

- De functionele oefeningen houden dus rekening met de oorzaak van de irritatie en wordt bijgestuurd naargelang de vordering van de revalidatie.

- Tijdens de revalidatie bouwen we al blessurepreventie in. Om die reden geven we ook een programma mee voor nazorg.

Spierspanningshoofdpijn


Van alle vormen van hoofdpijn is spierspanningshoofdpijn het meeste voorkomend ( 50% van alle vormen van hoofdpijn)

Men vermoedt dat een verhoogde spierspanning van spieren in de nek de hoofdpijn veroorzaken. De pij is continu aanwezig en kan voelen als een strakke band die om het hoofd heen zit. De pijn bevindt zich aan beide zijden van het hoofd en kan doortrekken tot in het voorhoofd.

Behandeling
De behandeling kan bestaan uit houdingsinstructies, spierkrachtversterkende oefeningen en mobiliserende technieken voor de nek.

Tenniselleboog


Wat is een tenniselleboog?

Men spreekt over een tenniselleboog of een epicondylitis lateralis wanneer er sprake is van een ontsteking van de aanhechting van de pezen op het bot aan de buitenzijde van het ellebooggewricht.

Een dergelijke ontsteking ontstaat meestal ten gevolge van een overbelasting van deze pezen door herhaaldelijk dezelfde bewegingen uit te voeren. Dit kan zowel voorkomen bij continue zware belastingen zoals handenarbeid, bandwerk, havenarbeid, schilderen, montagewerk, sporten,… als bij continue lichte belastingen zoals typen, computer, strijken,…

Diagnostiek: middels echografie

Behandeling van de tenniselleboog

Aanvankelijk wordt shockwave behandeling toegepast

Het doel van de behandeling is:

- De oorzaak van de pijn weg te nemen

- De peesstructuur optimaal te krijgen

- De spanning in de onderarm te normaliseren

We gaan enerzijds excentrisch trainen op de pezen, wat wil zeggen dat we door gerichte oefeningen de structuur van de pezen opnieuw optimaal proberen te krijgen.

Anderzijds gaan we met functionele oefeningen de vaak uitgevoerde bewegingen opnieuw mogelijk maken zonder pijn. Vaak geven we ook advies hoe een bepaalde beweging beter kan uitgevoerd worden. Bij topsporters bekijken we zelfs samen met de omgeving van de sporter hoe een bepaalde beweging kan of moet bijgestuurd worden om eventueel hervallen te vermijden.