Alles wat je moet weten over de scootmobiel

De scootmobiel is een zit scooter met drie,vier of vijf wielen die wordt aangedreven met een elektromotor. Hij wordt voornamelijk gebruikt door mindervaliden of mensen met een beperking in hun mobiliteit. Daar de Scootmobiel in het begin van de ontwikkeling een voornamelijk stugge,niet gebruiksvriendelijke uitvoering was met daarnaast een erg lage actieradius, heeft het enige tijd geduurd voor de scootmobiel ook in Nederland in het straatbeeld begon te verschijnen. In de laatste 20 jaar heeft het model zoals we het nu kennen een ware ontwikkeling doorgemaakt, en is daarmee een uitermate populair en betrouwbaar vervoersmiddel geworden. Daar sommige modellen een maximumsnelheid van 20 km per uur kunnen halen en een aanzienlijke hoge actieradius van ongeveer 100 km hebben, wordt de scootmobiel ook vaak gebruikt om lange ritten mee te maken (hiervoor is wel een lange actieradius nodig).

Wet voorziening gehandicapten

In het kader van WVG (wet voorziening gehandicapten) is er de laatste jaren een aanzienlijke stijging te zien in het gebruik van scootmobielen. Daar deze nu ook in bruikleen aangeboden worden is de drempel lager om er zelf een aan te schaffen en hierbij de volledige kostprijs te betalen. Door de stijging van het aantal scootmobiel-gebruikers,zijn er in de loop der jaren veel clubs opgericht. Deze richten zich voornamelijk op het organiseren van toertochten in de omgeving of op het geven van informatieve bijeenkomsten, ten goede van het gebruik van de scootmobiel.


Regels voor de scootmobiel

De scootmobiel-gebruiker behoort in het Nederlandse wegennet tot de bestuurders en mag hierbij gebruik maken van het brom of fietspad,voetpad of trottoir. Autosnelwegen of wegen die verboden terrein zijn voor fietsers en bromfietsen dienen ook niet gebruikt te worden door de scootmobiel bestuurder. Op de trottoir geldt een maximumsnelheid van 6 km en dient de bestuurder zich als een voetganger te gedragen. Supermarkten,warenhuizen en ziekenhuizen zijn vrij toegankelijk voor bestuurders. Bij overige openbare gebouwen kan het voorkomen dat door de constructie van het gebouw de scootmobiel lastig toegankelijk is. Ter plekke is dan vaak een rolstoel ter beschikking om uw weg te vervolgen.

Tips en adviezen De scootmobiel dient voorzien te zijn van verlichting voor en achter wanneer er in het donker gebruik van wordt gemaakt. In de praktijk blijkt dat bijna alle modellen af fabriek al voorzien zijn van verlichting of de mogelijkheid om dit achteraf aan te koppelen. Onderhoud is tevens een belangrijk punt om in de gaten te houden. Net als bij een fiets of motor, zullen de banden op den duur slijtage vertonen en kunnen er kleine defecten optreden. Het is raadzaam om periodiek een controle uit te laten voeren om eventuele vroegtijdige defecten op te sporen. De scootmobiel accu is tevens aan slijtage onderhevig door het gebruik en heeft over het algemeen een levensduur van 5 jaar. Naarmate het einde van de accu nadert zult u merken dat de scootmobiel een steeds kortere actieradius krijgt en snelheid en kracht begint te verliezen. Vervangen van de accu’s is vrij eenvoudig daar deze meestal op een makkelijk te bereiken plek gemonteerd zitten. Zorg dat u de juiste voltage accu’s terug plaatst om beschadiging aan het bediening en controlepaneel te voorkomen. In het instructieboekje is vaak te herleiden welke accu’s van origine aanwezig zijn in de scootmobiel.