Hoe een genderdysforie psycholoog je kan helpen

Als je last hebt van genderdysforie, kan een genderdysforie psycholoog je helpen. De diagnose genderdysforie is een complexe en veelomvattende aandoening die vaak behandeling vereist. Het vermogen om een psycholoog te vinden die gespecialiseerd is in genderdysforie, kan moeilijk zijn, maar de zoektocht waard zijn. In dit artikel bespreken we wat een genderdysforie psycholoog precies doet en hoe hij je kan helpen bij deze aandoening.

Welke behandelingen zijn er?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten psychologische behandeling voor genderdysforie zijn. De meest voorkomende therapievorm is cognitieve gedragstherapie (CGT), waarbij de cliënt wordt geholpen bij het omgaan met zijn of haar gevoelens en gedachten over genderidentiteit. CGT kan ook worden gebruikt om emotionele problemen te behandelen die samenhangen met genderidentiteitsproblemen, zoals depressie of angst. Andere vormen van therapie kunnen ook worden gebruikt. Sommige psychologische benaderingen kunnen ook technieken introduceren die verder helpend kunnen zijn bij het herstellen van de persoonlijkheid na transitionele periodes.

Wat doet een genderdysforie psycholoog?

Eén ding dat alle behandelingen door een genderdysforie psycholoog gemeen hebben, is dat ze altijd betrokkenheid tonen bij hun cliënt en hen helpt hun leven opnieuw te bouwen rond hun identiteit en hun toegewijde partnerrelaties. Deze professionals kunnen ook informatie geven over andere medische opties die beschikbaar zijn voor transitionele hulp, zoals hormoontherapie, chirurgische ingrepen of stemtherapie om spraakproblemen op te lossen als onderdeel van de transitiefase.