Mondkapjes voor in de horeca binnenkort verplicht?

Momenteel zijn alle horecagelegenheden gesloten en daarvoor werden mondkapjes voor in de horeca al dringend geadviseerd. Nu openbare ruimten gesloten zijn en je alleen nog eten kunt afhalen, heb je in die situatie dus even geen mondkapjes nodig. Maar de laatste ontwikkelingen wijzen erop dat het goed mogelijk is dat mondkapjes in de horeca binnenkort wel verplicht gaan worden. De Eerste Kamer heeft de Coronawet goedgekeurd en dat betekent dat de overheid mondkapjes in bepaalde situaties verplicht gaan maken. Of ze dit ook gaan gebruiken is nog niet duidelijk, maar er is een grote kans dat je mondkapjes voor in de horeca wel zal moeten blijven gebruiken in de toekomst.

Mondkapjes voor in de horeca gebruiken

Of het nu verplicht wordt of het blijft een dringend advies, als de horeca weer open mag dan zal dat vast met bepaalde regels gebeuren. En daar maken mondkapjes voor in de horeca dan een groot onderdeel van uit. Als jij uit eten wilt of een drankje wilt gaan drinken, dan kun je erop rekenen dat je een mondkapje moet opzetten voordat je naar binnen gaat. Als je eenmaal aan tafel zit, dan mag je mondkapje af. Elke keer dat je gaat lopen – naar het toilet, naar een andere tafel, naar de bar – doe je je mondkapje weer op. Na het afrekenen loop je met je mondkapje op naar buiten en daar kun je deze pas echt afdoen voordat je naar huis gaat.

14 dagen dicht

Momenteel zijn de maatregelen aangescherpt voor 14 dagen. Het is goed mogelijk dat ze worden verlengd en dat openbare ruimtes nog langer dicht blijven. Het hangt af van de situatie in Nederland tegen die tijd. Hopelijk kunnen deze extra maatregelen ervoor zorgen dat het aantal besmettingen voldoende daalt zodat de horeca weer open kan.

Welke soort mondkapjes heb je nodig?

De mondkapjes voor in de horeca zijn hetzelfde als de mondkapjes die je in het openbaar vervoer op moet. Dit zijn niet-medische mondkapjes, want het medische personeel mag nooit zonder medische mondkapjes komen te zitten. Niet-medische mondkapjes fungeren als een zakdoek die constant voor je mond en neus wordt gehouden. Net als dat je met een zakdoek je virusdeeltjes opvangt als je verkouden bent, doet een niet-medisch mondkapje dat constant. Dat betekent dus dat jij, als je het virus bij je draagt, deze met een mondkapje aanzienlijk minder gemakkelijk verspreidt. Niet-medische mondkapjes voor in de horeca beschermen je niet genoeg tegen het oplopen van het virus.

Mondkapjes voor in de horeca binnenkort verplicht?

Of het nu een echte verplichting wordt of bij een dringend advies blijft, als jij een horecagelegenheid gaat bezoeken dan houd je je het beste gewoon aan wat de overheid wil dat je doet. In principe zou het dus niet uitmaken of mondkapjes voor in de horeca verplicht worden gemaakt of niet als deze weer open gaan. Als iedereen meedoet worden de maatregelen snel weer verlicht en kunnen we allemaal het normale leven weer hervatten. Daarbij is het ook belangrijk dat je, als je klachten hebt, een Coronatest laat doen.