NIEUWSBRIEF JANUARI 2018

Fysiotherapie Havermans wenst u allen een gelukkig en gezond 2018. Ook in 2018  zullen wij u weer zo goed mogelijk van dienst  zijn met al onze behandelmogelijkheden.

Sport en bewegen voor mensen met en chronische aandoening

Wat is een chronische aandoening ?

Een chronische aandoening is een aandoening waardoor een persoon permanent ongemak of pijn ervaart. Deze aandoening kan een gevolg zijn van een ziekte of ouderdom. Deze klachten houden langer dan 6 maanden aan en kunnen leiden tot een lichamelijke beperking. Zoals bij de spierziekte MS waarbij mensen in een rolstoel terecht komen omdat hun spierfuncties verminderen.

De meest voorkomende chronische aandoeningen zijn:

-         Artrose

-         Diabetes

-         Nek- en rugklachten

-         Hart- en vaatziekte

 

Sportdeelname

Mensen met een chronische aandoening sporten minder dan mensen zonder chronische aandoening. Dit geldt vooral voor mensen met een hart en vaatziekte.

Sporten is juist belangrijk voor mensen met een chronische aandoening omdat het positieve effecten op de gezondheid heeft en voorkomt dat mensen meerdere aandoeningen krijgen. Naarmate het aantal chronische aandoeningen toeneemt, neemt de sport- en beweegdeelname af. Naast de fysieke of praktische voordelen, hebben sport en bewegen ook een positieve invloed op de sociale contacten van mensen.

Diabetes: voor mensen met diabetes is bewegen erg belangrijk. Door sporten wordt de werking van insuline gestimuleerd. Sommige patiënten hebben daardoor minder tabletten of injecties nodig. Het is vooral belangrijk dat activiteiten met hoge intensiteit worden uitgevoerd.

Hart en vaatziekten: ook voor mensen met hart- en vaatziekten geldt dat het vooral belangrijk is dat ze bewegen en het type activiteit minder van belang is. Zowel het trainen van uithoudingsvermogen als het trainen van kracht levert positieve effecten op. Sporten heeft een verlagend effect op de bloeddruk en cholesterol.

Artrose: mensen met artrose hebben vooral baat bij het trainen van uithoudingsvermogen en kracht. Door regelmatig te bewegen, neemt de functie van een gewricht toe en neemt de pijn af. Daarnaast worden de pezen, spieren en banden rondom het gewricht versterkt waardoor stabiliteit wordt vergroot.

Nek- en rugklachten: mensen met deze klachten hebben baat om vanaf de eerste dag te blijven bewegen. Het soort activiteit is daarbij minder belangrijk.

Meer weten ?

Wilt u meer weten over de sportdeelname en mogelijkheden bij ons voor sporten met een beperking of aandoening ? Neem dan contact op met uw fysiotherapeut of de secretaresses.

Aanvullende verzekering fysiotherapie

Tot 1 februari a.s. kunt u nog van aanvullende verzekering wijzigen , om zich goed te verzekeren voor fysiotherapie !

U kunt in januari niet meer van zorgverzekeraar wijzigen.

 

 

Bezoek ook onze website: www.fysio-havermans.nl en geef u op om onze digitale nieuwsbrief te ontvangen.

Voor afspraken: 0167-567521